SLUJIRE ARHIEREASCĂ ÎN ZIUA DE PRĂZNUIRE A SF. IERARH ALEXANDRU, LA BISERICA PAROHIEI HULUBEȘTI DE JOS, PROTOPOPIATUL GIURGIU

SLUJIRE ARHIEREASCĂ ÎN ZIUA DE PRĂZNUIRE A SF. IERARH ALEXANDRU, LA BISERICA PAROHIEI HULUBEȘTI DE JOS, PROTOPOPIATUL GIURGIU

Astăzi, 30 august 2019, în ziua de prăznuire a Sf. Ierarh Alexandru,Preasfinţitul Părinte Dr. Episcop Ambrozie a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica Parohiei Hulubești de Jos, județul Giurgiu, cu ocazia prăznuirii celui de-al doilea ocrotitor al lăcașului de cult.

Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat faptul că Sfântul Ierarh Alexandru, unul dintre marii cuvioși, este cinstit în Ortodoxie pentru viețuirea aleasă, dar mai ales pentru minunile pe care le săvârșește. Acesta a trecut la cele veșnice în anul 337, la vârsta de 98 de ani, după ce a luptat neîncetat ca dreapta credință să nu fie întinată de erezii.

Episcop în Constantinopol pe vremea împăratului Constantin cel Mare, Sfântul Alexandru a fost numit în locul Sfântului Mitrofan, în urma unei vedenii pe care acesta din urmă a avut-o, știind că va urma să plece la cele veșnice și că îl va pune în locul său pe Alexandru. Apărător al dreptei credințe, stând împotriva lui Arie la Primul Sinod Ecumenic și supranumit „protectorul omenirii”, Sfântul Alexandru a fost cel care s-a rugat ca Domnul să îl ia pe Arie de pe pământ, înaninte ca acesta să primească Sfânta Împărtășanie, eretic fiind. Ascultându-i rugăciunea, Arie a murit, iar Biserica a fost păzită, a subliniat Iearrhul nostru.

De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit și despre Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, care este pomenit astăzi, alături de Sf. Alexandru, în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române.

 

La final, Ierarhul nostru a oferit parintelui paroh Stan Iosif o reverendă și mai multe volume de cărți. La rândul său, părintele paroh a mulțumit Ierarhului nostru pentru binecuvântare de a sluji în această parohie, precum și pentru cuvântul de folos duhovnicesc, oferindu-i o icoana cu chipul Sf. Ierarh Ambrozie.

 

Cu prilejul vizitei în biserica Parohiei Hulubești de Jos, PS Ambrozie a adus spre închinare o copie a Icoanei Maicii Domnului – Prodromița din Sfântul Munte Athos, apoi a oferit credincioșilor prezenți iconițe și revista „Familia Ortodoxă“.

Distribuie