CADRUL GEOGRAFIC:
Bierica este asezata in partea de nord a satului Hulubesti de Jos, din comuna Calugareni, jud. Giurgiu pe dealul numit “BECI”, la o distanta de circa 200 de metri. Biserica parohiala se afla in cadrul cimitirului parohial. Vecinatatile bisericii sunt; la NORD si EST, se afla terenul vechiului C.A.P., la VEST se afla drumul communal; la SUD se afla un teren neproductiv care se afla in panta, biserica situandu-se pe deal.
CONSTRUCTII ANTERIOARE:
Biserica nu are carte fundationala, dar dupa informatiile culese de la enoriasii mai invarsta, actuala biserica a fost construita pe locul altei biserici mai vechi din lemn, ale carei icoane se afla si se pot vedea -fiind donate- la parohia Tangiru, jud.Giurgiu pentru Biserica filiala Mirau.
DATE ISTORICE ASUPRA BISERICII:
Enoriasii din proprie initiativa au pornit actiunea de stringere a fondurilor necesare construirii unui nou lacas de cult. Concomitent cu aceasta actiune s-a inceput si zidirea bisericii, ridicindu-se zidul pina la circa 1 m. In acest timp, unul din enoriasii care facuse parte din comitetul de stringere a fondurilor, a facut abuz de putere in timpul stringerii colectei, iar din aceasta cearta a fost omorit acel consilier pe numele sau BADALAU. Datorita acestei nefericitei intimplari, constructia a ramas in parasire timp de 2 ani, pina cind proprietarul comunei; Emanoil Gradisteanu, impreuna cu sotia sa Alexandrina, au luat pe cont propriu construirea Sf.Lacas, punand conditia ca fiecare locuitor al comunei sa-i secere cite un pogon de griu. Astfel la terminarea lucrarilor biserica a fost sfintita si a primit hramul Sf.Ier. NICOLAE, ALEXANDRU si Mc.EMANOIL. Mesterul care a executat lucrarea se numea Nita Ruse Radu, si era din Bucuresti. Ca stil arhitectonic remarcam ca este o cladire in forma de corabie fara sinuri cu o turla pe pridvor. Ferestrele sunt drepte terminate in partea superioara in forma, de triunghi. In anul 1995 aceste ferestre au fost inlocuite cu altele din metal. La intrare, usa este din metal, iar cea de la intrarea in biserica este din lemn de stejar lucrat drept. Turla bisericii este asezata pe pridvor, avind forma prismatica cu baza patrata, simpla, fara ormanente.
Pictura originala a apartinut pictorului Anton Serafim, stilul fiind cel al renasterii cu influente bizantine. Datorita lucrarilor care s-au executat in ultimi ani ca: subzidire, consolidare, scoatere a igrasiei, tencuiri interioare si exterioare, biserica a fost repictata in anul 1992 de catre pictorul Victor Angheliu. Pictura fiind executata in tehnica fresca, in stilul neo-bizantin. Toate lucrarile s-au executat prin nevointa enoriasilor. La data de 29 Septembrie 1996, Biserica a fost resfintita de catre P.S.Parinte episcop TEODOSIE SNAGOVEANUL, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.
Biserica nu are si nici nu a avut obiecte de patrimoniu, sau obiecte din materiale nobile.