Inginer Stefan Andrei

Inginerul Stefan Andrei

Stefan (Fanel) ANDREI s-a nascut la 5 septembrie 1947 în comuna Stramba (azi sat Hulubesti, com. Calugareni, jud Giurgiu), fiul Milei si al lui Ion (Didel) Andrei, cel mai mare dintre cei trei baieti ai lui Gheorghe (Dolica) Andrei, unul dintre oamenii instariti ai locului. Stefan a mai avut (si are) doi frati mai mici: Costel (n. 1950), inginer la General-Turbo S.A. (principala mostenitoare a traditiei si profilului de productie al I.M.G.B.) si Cornel- subinginer topometru In zona de bastina. Stefan Andrei a facut scoala generala In comuna natala, dupa care se Inscrie la Liceul “Ion Maiorescu” din Giurgiu pe care il absolva in 1966. Sustine examenul de admitere la Institutul Politehnic din Bueuresti, urmand cursurile Facultatii de Mecanica Fina. In 1972 isi sustine examenul de stat, primind diploma de inginer, specialitatea “mecanica fina”. Dupa absolvirea facultatii, este repartizat la Intreprinderea “BALANTA” din Sibiu, unde dupa anul de stagiatura (1972), este promovat ca tehnolog de sectie In 1973. In 1973 a fost transferat la Institutul de Cercetare si Proiectare pentru Mecanica Fina – Filiala Sibiu (Centrala fiind la Bucuresti). Pana In 1975 a lucrat la “Proiectare – autoutilari”, unde a elaborat proiecte de dispozitive, scule si verificatoare necesare fabricatiei de aparate de cantarit.

In perioada 1973-1980 s-a ocupat de proiectare si de instalatii de dozat, aproape toate in regim de unicat, acumuland o bogata experienta in domeniu, deoarece procesul de proiectare se continua cu asistenta tehnica in fabricatie si se incheia cu punerea in funciune la beneficiari care erau diferiti ca proces de productie. Atunci s-au proiectat pentru prima data in Romania, instalatii de dozare continua, printre care instalatia omologata la Combinatul de Fibre si Fire Sintetice – Savinesti. Din 1980 pana in 1986 a fost seful Colectivului de Proiectare Tehnologica. Din 1986 pana in 1990 a fost pe rand seful atelierului de micro-productie si apoi, atelierului de prototipuri la institutul de Cercetare si proiectare pentru Mecanica Fina – Bucuresti, Filiala Sibiu. In perioada 1991-1994 a fost director de modul (director de filiala) la acelasi institut. In 1994, trece printr-o mare si grea incercare de sanatate, cand supravietuirea sa era “pe muchle de cutit”. Eforturile indargite, chiar incapatanate ale sotiei sale Tatiana, luptatoare prin fire, au fost in cle din urma incununate de succes, verdictul doctorilor fiind intr-un starsit: “In afara de orice pericol”.

In perioada de “pensionare de boala” (1994-1996) a avut loc in fond o convalescenta lenta, dar riguros controlata de Tatiana Andrei. Restabilit, dar ne mai dorind sa-si asume raspunderi si pentru altii, isi deschide o afacere proprie, fiind asociat unic al firmei S.c. “PROEXMEFIN” S.R.L., specializata si autorizata in proiectare, reparare si verificare aparate de cantarit. In acest domeniu este colaborator al firmei helveto-canadiene “ARBO” pentru Romania.

Din casatoria cu Tatiana, au rezultat doua fete, ambele astazi licentiate: cea mare absolventa a Facultatii de Litere, specializarea Engleza-Romana, este stabilita cu familia (sotul si un baiat, Vladut) in Canada, unde este profesoara de Engleza; praslea, care-i poarta prenumele lui taica-sau (daca n-a fost baiat, sa-i poarte numele!), a absolvit Facultatea de lnginerie economiea si loeuieste (deocamdata) cu parintii in Sibiu, fiind casatorita cu Adrian Tusan, inginer la COMPA – Sibiu.

Distribuie