Petre Constantinescu

Petre CONSTANTINESCU

Purtand un nume de rezonanta din Stramba anilor 30, adica acela al sfetnicului si carturarului autodidact care a fost bunicul sau dupa tata, inginerul Petre CONSTANTINESCU s-a nascut In comuna Stramba (azi sat Hulubesti, com. Calugareni) In ziua de 18 februarie 1945 – o zi geroasa de iama, In familia lui Gheorghe Constantinescu si a Dumitrei. In saracaciosul camin al familiei, primele sfaturi auzite de la parinti de micutul Petre Constantinescu au fost: “sarac si curat” si “sa savarsesti asemenea fapte pentru care sa nu-ti fie rusine sa ridici fruntea In fata oamenilor”. 0 astfel de educatie s-a continuat . Si consolidat in scoala primara ale Caror cursuri le-a urmat in comuna natala (1951 -1955), avandu-l ca invatator pe domnul Ion (Neluta) BERCU. Acesta a reusit sa-i insufle copilului Didita (cum era alintat de ai lui, precum si de colegi si prieteni), dragostea de carte si setea de nou, care il vor insoti neostoite tot restul vietii. Continua scoala elementara (clasele V – VII) tot in comuna Stramba in perioada 1955 – 1958, avand printre altii – ca profesori pe domnul Constantin Chitu, domnul Ene, domnul Busuiocescu, domnul Dobre, dupa care incearca si reuseste, intr-o concurenta foarte mare, sa se inscrie la cursurile unei scoli profesionale in domeniul constructiilor, forma de invatamt mai accesibil in acei ani pentru copiii de la sate.

Dupa absolvirea acestei scoli profesionale, in paralel cu munca pe santier, urmeaza cursurile serale ale Liceului teoretic, copilul plaplind si sfios venit in 1958 de la tara, fiind de-acum calit in necazurile saraciei si plin de energie, incercand sa asimileze din mai multe cunotinte, dorinta de studiu marcandu-i existenta. Este obligat sa intrerupa studiul in clasa a IX-a pentru a-si satisface stagiul militar (perioada 1964 – 1966) intr-o armata care i-a oferit mari satisfactii la arma transmisiuni. Fiind radiotelegrafist, ajunge specialist de clasa, atingind aproape perfectiunea in studiul alfabetului Morse, lucrand pe statii de emisie-receptie de varf in acea perioada. Dupa lasarea la vatra in 1966, ambitiosul tanar isi reia studiile si reuseste cu brio sa absolve Liceul teoretic “Mihai Eminescu “. In anul 1967, se casatoreste cu domnisoara Ortansa Barbulescu, care i-a stat alaturi si la bine si la greu. Rod al acestei casatorii, au venit pe lume doi copii minunati. Adriana (in 1968) si Paul (in 1971). Aparitia acestor “flori” (cum ii place lui Petrisor sa spuna) in casa lui Petre Constantinescu, avea sa determine ambitia tanarului cap de familie sa aspire spre urcarea altor trepte ale desavlirsirii profesionale. Astfel ca desi avea de infruntat greutatile inerente din viata unui cuplu tanar, de-acum parinti a doi copii continua studiul in paralel cu serviciul si absolva pe rand Scoala de Maistri apoi Institutul de Constructii – Facultatea de Instalatii (in 1980).

Din anul 1972 pana in anul 1984, a lucrat la Institutul de Studii si Proiectari – IP AGH, mai intai ca tehnician proiectant si mai apoi ca inginer proiectant. Beneficiarii proiectelor elaborate in acest institut erau adesea din afara tarii. 0 buna parte dintre acesti clienti solicitau asistenta tehnica la implementarea proiectelor. Asa se face ca inginerul Petre Constantinescu a colindat lumea, lucrand ca “specialist” in multe tari din Europa, Asia, Africa. Dupa decembrie 1989, cand economia si societatea romaneasca abandona socialismul “dezvoltarii multilaterale”, Petre Constantinescu – cu formatia sa de luptatori – nu numai ca nu dezarmeaza ci, dimpotriva, se arunca in ” valtoarea” economiei de piata, reusind sa demonstreze ca este capabil sa se afirme si in atari conditii impreuna cu alti colegi, intemeiaza o firma privata in domeniul proiectarii, in specialitatea care il consacrase.

Depasind dificultatile specifice unui astfel de inceput (materiale, manageriale) reusesc sa puna pe picioare un puternic nucleu de proiectare, care se face cunoscut – intr-o perioada relativ scurta – atat in tara, cat si in strainatate. In paralel cu activitatea din aceasta societate, este solicitat in diverse tari ale lumii (India, Grand Canaria etc.) pentru asistenta tehnicii in cadrul unor proiecte finantate de foruri si organisme internationale.

Distribuie