Achim Dinu

Achim Dinu

Nãscut în comuna Strâmba (azi sat Hulubesti), la 4 octombrie 1902, Achim DINU se impune amintirii consatenilor sai ca una din cele mai marcante personalitãti dintre “fii satului”, pe care ar fi trebuit sã o comemoram în anul 2002.

A vãzut lumina zilei într-o familie de tarani (tatãl Gheorghe, mama – Stanca) fiind al doilea din cei zece copii adunati în batatura casei pãrintesti.

Rãmas de mic orfan de rãzboi (tatãl a cãzut pe frontul Rãzboiului de Jntregire a Neamului din 1916-1918), face scoala primara în comuna natalã. Jnvatãtorul sãu – dascãl al multor generatii de copii din sat, dintre care unii au ajuns la rândul lor “apostoli” în sat sau “oameni cu carte” la oras – domnul VOINESCU, l-a remarcat pentru inteligenta si cumintenia sa, etalata mai ales prin aceea de a fi fost deosebit de silitor.

Cu sprijinul si la îndemnul acestuia, este înscris la Liceul Ion Maiorescu din Giurgiu, pe care îl absolvã în anul 1925.

Urmeaza facultatea de drept din Bucursti, dupa absolvirea careia isi face stagiatura in Giurgiu, sub indrumarea domnului avocat C. Anastasiu.

in 1932, se casatoreste cu domnisoara avocat Corina Stefaniu, fiica doctorului Stefaniu, medic de clasa al judetului Vlasca.

Practica impreuna fiind colegi de barou – avocatura in orasul Giurgiu, fiind printre cei mai apreciati maestrii ai pledoariei la bara.

Simtamintele nationaliste si originea taraneasca a domnului Achim DINU, le determina optiunea politica pentru Partidul National Taranesc (PNT), in care vor ocupa functii importante pe plan local: avocatul Achim DINU – secretar al organizatiei judetene Vlasca a PNT (presedinte: Alex. Cartojan), iar doamna avocat Corina DINU – prsedinta organizatiei judetene de femei a PNT .

In consecinta – asa cum se scria istoria acelor ani in 1948, sunt radiati din barou, iar La scurt timp dupa aceasta, sunt arestati pentru aceleasi motive politice ( in casa in care locuiau, au fost incartiruiti militari rusi).

Li se da ordin de deportare cu destinatia Cacica, dar se pare ca datorita unei interventii de omenie a ofiterilor rusi incartiruiti in casa lor, li se permite sa se retraga in Stramba.

In august 1952, este arestat si inchis la Tg. Ocna, unde contacateaza T.B C. osos. Sofia – doamna Corina Dinu – este de asemeni inchisa la Targsor.

          Odata cu marile gratieri din perioada de destindere, reveniti din detentie, incearca sa lucreze oriunde li s-ar fi permis, pentru a-si asigura existenta, ingrijirea sanatatii multa vreme a fost pacientul Spitalului de TBC osos de llinga Foisorul de Foc din Bucuresti), precum si cresterea si educatia celor doi copii: Diana (nascuta in 1938) si Mihai (nascut in 1945).

Este angajat o vreme la Cooperativa din Stramba pe post de contabil, dar este dat afara din serviciu pentru ca “cineva vigilent” si-a amintit – si a amintit si altora ca a fost detinut politic.

Dupa ani de spitalizare pentru TBC-ul osos contractat in anii de inchisoare, se angajeaza ca jurist-consult la CAP Calugareni.

in acesti ani, familia Achim DINU se stabileste in Calugareni, doamna Corina obtinand si dansa un post de jurist-consult la Vidra.

Dar si aici, un activist “mai catolic deciat Papa” pazeste la “puritatea cadrelor”, ceea ce face ca ani de zile, doamna Dinu sa fie incadrata ca salahor la intreprinderea CARTONAJUL din Vidra. Asa se face ca licentiata in drept renumita avocata din Giurgiu, doamna Corina DINU, cu adevarat o mare doamna a iesit la pensie ca salahor de la CARTONAJUL – Vidra.

In acest timp, copiii cresteau si cu forte proprii – cu un minim ajutor at parintilor, se straduiau sa-si croiasca un drum in viata.

          Astfel ca la batranete, sotii Dinu au avut satisfactia de a-si vedea copiii impliniti: Diana – dupa un traseu plin de dificultaiti si inclestari ambitioase, face Scoala de asistente medicale “Pitar Mos” din Bucuresti si apoi Facultatea de Stomatologie la Iasi, obtinand diploma de medic stomatolog; Mihaita, care a fost tot timpul,un elev eminent absolva Facultatea de Fizica Atomica inscriindu-se si la Facultatea de Drept pentru o a doua licenta. Dar soarta (de parca nu ar fi fost suficienta rautatea comunista) a fost cruda cu familia Dinu, ajunsa spre asfintitul vietii. Domnul Achim (Nicu) DINU se stinge din viata la 20 iunie 1980. In decembrie 1982, intr-un stupid si tragic acciedent fiul lor Mihai – care era acum profesor la Liceul din Calugareni – paraseste lumea aceasta pentru a merge langa tatal sau. La scurt timp, inima “barbata” a doamnei Corina n-a mai rezistat atator incercari, astfel ca a plecat si dansa sa-si, gaseasca sotul si fiul mult iubit in lumea celor drepti. Toti trei odihnesc in pace somnul vesnic in cimitirul din Calugareni.

(articol aparut in revista “Calugarenii lui Mihai Viteazul” nr. 5 – februarie 2002.)

Distribuie